Magyar Telekom leépítések

Költségcsökkentéssel és hatékonyság növeléssel magyarázza a Magyar Telekom az 1700 munkavállaló elbocsájtását, melyet az elkövetkezendő két év során hajt végre.
Magyar TelekomA valóságban ennél nyilvánvalóan sokrétűbb tényezők állnak a háttérben. A szektor jövedelmezőségének csökkenése megállíthatatlan, melyet részben a távközlési különadók, részben pedig a technika fejlődésével egyre olcsóbb alap szolgáltatások okoznak. Az ideiglenesnek kikiáltott különadókat a cég kénytelen véglegesnek elkönyvelni, ami a jövőbeli tervekre is nyilván érinti.
Az okostelefonok térnyerése ugyan számos új szolgáltatás lehetőségét rejti és a mobilinternet előfizetések bővülését is hozza, ám a percdíjakbó, sms díjakból származó bevételt hosszabb távon negatívan érinti. A VOIP szolgáltatások és üzenetküldő alkalmazások kvázi ingyenessé teszik a beszélgetést és az üzenetküldést, mely a távközési szolgáltatók egyk fő bevételi forrását veszélyezteti.
A vezetékes internet előfizetések száma jelentősen már nem növelhető, díjai pedig jellemzően nem emelkednek. A vezetékes TV csomagokkal kapcsolatban épp az előbbi, az egyre gyorsuló internet elérések okoznak hosszabb távon bizonytalanságot.
Mindezek oda vezetnek, hogy az alap infrastruktúra szolgáltatáson kívül komoly konkurenciára számíthatnak a távközlési szolgáltatók és a folyamatos fejlesztések ellenére is kérdéses jövedelmezőségük megőrzése.
Kormányzati oldalról a különadók mellett egy új, állami mobilszolgáltató megjelenése lehet még jelentős csapás.

A kölcségcsökkentés tehát valóban indokolt, ám annak módja nem biztos, hogy előremutató. A Magyar Telekom ezzel részben beletörődik a gyengülő piaci pozícióiba és átadja a teret a kratív és új ötletek megvalósításában a szoftvercégeknek.

A héten már a második pofont kapja a kormány stratégiai megállapodás rendszere, hiszen a Magyar Telekom előtt már a Nokia is bejelentette komáromi gyárának bezárását, mely ott 1800 munkavállaló elbocsájtását eredményezi. Mint ismert a Magyar Telekommal és a Microsofttal (Nokia gyár tulajdonosa) is stratégiai megállapodást kötött korábban a kormány.

Hozzászólás írása

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.