Mauritius

Mauritius elbűvölő szigetének hallatán egyszerre jut eszünkbe a trópusi luxus, a paradicsomi körülmények és az elképesztő extravagancia. Számos partszakasza híres a türkizkék vizéről, fehér homokos strandjáról és fényűző szállodáiról.

MauritiusA fürdőzés és napozás mellett azonban Mauritiuson majdhogynem lehetetlen eldönteni, hogy milyen programot szervezzünk magunknak, hisz oly a sok történelmi nevezetesség, sokszínű kulturális és természeti látnivaló és szinte korlátlan kikapcsolódási lehetőség kínálkozik.
Mindezek ellenére talán a sziget legnagyobb előnye a nyugodt kikapcsolódás lehetősége.

Mauritius a Mascarenhas-szigetcsoport legfejlettebb tagja, ám mégis könnyedén kiszabadulhatunk a sziget nyüzsgő forgatagából és békés állapotában tekinthetjük meg különféle uticéljainkat.
Fővárosa, a nyüzsgő és zajos Port Luois a sziget kereskedelmi központja, egyben Afrika leggazdagabb városa. A fennsíkjának városaiban, Quatre Bornes-ban, valamint Curepipe-ben zsúfolt ruhapiacok várnak ránk, míg a Black River Georges Nemzeti Park meghazudtolja azokat a nézeteket, melyek szerint Mauritius is csak egy a sok strandjai miatt felkeresett trópusi nyaralóhely közül.
A gyönyörű homokos lagúnákon és a festői szépségű partszakaszokon túl Mauritius mindenki számára tartogat valami mást, valami többet is.
Ha ehhez még hozzávesszük a kínai, indiai, francia és afrikai konyha élvezeteit, a ritmusos Séga zene és a helyiek által megteremtett partihangulatot, akkor könnyen megérthetjük, hogy miért gondolja Mauritiust oly sok ember földi paradicsomnak.

Mauritius időjárása

Mauritiuson egész évben élvezhetjük a meleg, tipikus trópusi időjárást, ám a délkeleti szeleknek köszönhetően azt nem érezzük túlzottan fülledtnek. A nyár decembertől áprilisig tart, azonban néha igen párás tud lenni. A tél szárazabb és hűsebb és májustól tart egész novemberig.

Mauritius-időjárás

A legjobb időszak Mauritius felkeresésére májustól kora decemberig tart. Január és Február a ciklonokban leggazdagabb időszak, ami nem kedvez a vízi sportok kedvelőinek és a búvároknak. A ciklonok ritkán érik el Mauritiust, de az óceán felett elhaladó viharok a szigeten is erősen esős napokat okozhatnak. (Rodrigues sokkal többet kínlódik ilyen gondokkal, mint a fő sziget.)

A tengerpart közelében a nyári hőmérséklet 25 és 33°C között alakul, míg télen 18 és 24°C között alakul az átlaghőmérséklet. A fennsíkon ennél mintegy 5°C-al hűvösebb van. A magasan fekvő részek a legcsapadékosabb részei a szigetnek. Az év minden időszakában eshet arrafelé az eső, de ha nem esik akkor is gyakran borítják alacsonyan szálló felhők ezt a vidéket.
A szél júliusban és augusztusban a legerősebb, a keleti parton akár viharos erejű is lehet, nyáron azonban ezek a légmozgások megkönnyebbülést hoznak. A karácsony, új év kivételével Mauritiuson nincs fő és utószezon. Ez sokkal inkább függ az időjárástól és a szigettől független tényezőktől, például a Francia iskolaszünet idejétől, ami kissé magasabb augusztusi árakat eredményez.

Port Louis

Az igen látványos Le Pouce és Pieter Both hegység csúcsai alatt, azok lábainál található Port Louis, Mauritius 172.000 lakosú fővárosa. Port Louis különleges élményt nyújt mindenkinek, aki a repülőtérről jövet a főúton érkezik a fővárosba. A központi fennsíkról a nyüzsgő városközpontba ereszkedő út az Indiai-Óceán és a hegyek látványával övezve vezet.

Port-Louis

Port Louist a helyiek általában az utolsó s nélkül ejtik, kivéve amikor angolul beszélnek. Az ország fővárosa, nemzeti központja és legnagyobb települése, Port Louis furcsa szerepet tölt be a modern Mauritius életében. Alacsonyabb társadalmi helyzete a történelem során alakult ki, mivel a 18. és 19. században gyakran pusztító betegségek következtében a tehetősebb rétegek a városon kívülre települtek. Elsősorban a központi fennsík településeit, így Rose Hill, Moka, Vacoas és Quatre Bornes választották. Ez a kiköltözési tendencia még napjainkban is tart, méghozzá olyan mértékben, hogy Port Louis sötétben néha egy középosztály nélküli szellemvárosnak tűnik.

Ez a kezdeti benyomás azonban teljesen téves, Port Luisban bőven találunk látnivalókat, így feltétlen érdemes felfedezőútra indulnunk. Azok akik csak az amúgy fantasztikus, kicsit Disneyland-szerű Caudan Waterfront-ot tekintik meg nagyon sivár képet kapnak a fővárosról. Az utcák forgataga, Port Louis híres piaca, a kínai negyed (Chinatown), a múzeumok és a néhány gyarmatosítás idejéről eredeti formájában megmaradt épület által a város messze többet tud nyújtani, mint egy bevásárlásra alkalmas helyszín a strandolások között.

Történelem

Port Louis-ban a 17. században telepedtek le először hollandok, akik elhelyezkedéséből adódóan Észak-Nyugati kikötőnek nevezték. Ezt követő jelentős változás 1736-tól kezdődően indult, mikor a francia kormányzó, Bertrand François Mahé de Labourdonnais vette át a város irányítását és kezdte meg a főváros és kikötő fejlesztését.
Port-Louis - Épületek
Labourdonnais-nak állít emléket a város központi terén, a Place S Bissoondoyal-on (korábban Place d’Armes) emelt szobra, melyet igen sokan fényképeznek. Kevés olyan város létezik, mely oly sok természeti katasztrófát élt volna át az idők során, mint Port Louis – illetve Port Napoleon, ahogy a 19. század elején hívták, mielőtt britek elfoglalták a szigetet.

1773 és 1892 között tűzfészek sorozata, járványok, trópusi viharok próbálták a várost eltörölni a föld színéről. 1819-ben a Topaz fregatt kolerát hurcolt be Maniláról, megölve ezzel Port Louis mintegy 900 lakóját. Az 1866-ig tartó ideiglenes nyugalmat a malária hirtelen megjelenése törte meg, mely további 3700 halálos áldozattal járt. Nagyjából ekkortájt kezdett a lakosság nagy számban a központi fennsík hűvösebb (és egészségesebb) településeire költözni, így szerencsére az 1892-ben a város mintegy 3000 otthonát romba döntő ciklon idején. Port Louis a 20. század során Afrika egyik legfontosabb pénzügyi központjává és kikötőjévé vált, amit a belvárosban egymás után épülő üvegfalú sokemeletes banki épületek is tanúsítanak.

Tájékozódás

Port-Loius-Place-S-Bissoondoyal

Port Louist kettészeli Mauritius egyetlen autópályája, mely a kikötői övezet és a fejlesztés alatt álló Caudan Waterfront közvetlen közelében vezet. A tenger felőli oldalon modern és tiszta üzletek, éttermek sorakoznak, míg a másik oldalon ugyan kissé piszkosabb, de sokkal hangulatosabb körülmények között él a túlnyomó többség. A város központját nehéz meghatározni pontosan, az S Bissoondoyal tér tűnik a legtermészetesebbnek, mely egy festői, pálmafákkal határolt sugárút a kikötő és Government House között. Innen indulva majd minden látnivaló felkereshető egy kellemes séta keretében. A legfőbb banki épületek itt találhatók a tér környékén, vagy a közeli Sir William Newton Street-en, míg az innen északra induló, a kínai negyeden át vezető Royal Street szintén érdekes lehet a turisták számára. Port Loius két fő buszállomása a város két oldalán található, mindkettő csupán pár perc sétára van az S Bissoondoyal tértől. Amennyiben a repülőtérről jövünk, úgy a délebbi állomásra, a Victoria Square buszpályaudvarra fogunk megérkezni.

Kellemetlenségek és veszélyek

Port-Louis - Kínai-negyed

Port Loius-ban igen sok létminimum alatt élő ember él és mint általában az ilyen helyzetű városok éjjel nem túl biztonságos. Sötétedés után érdemes a turistáknak a kivilágított főbb útvonalakon maradniuk és elkerülniük a Company Gardens környékét, ami ilyenkor a drogdílerek kedvenc találkozóhelye. Annak ellenére, hogy napközben a város nagyon biztonságos érdemes vigyázni a zsebtolvajokra, akik főleg a piacon és a buszállomások környékén portyáznak.

Látnivalók és programok

Port Louis legtöbb látnivalója a tengerpart, valamint a Poudrière St és Intendance St környékén szétszórva található. Néhány nevezetesség (például Fort Adelaide, azaz a citadella) kicsit kijjebb esik a városból, de mivel a távolságok kicsik, így könnyedén körbejárhatjuk a látnivalókat, a piacot és a múzeumokat egy nap alatt.

Port Louis – Központi piac

Port Louis méltán híres központi piaca (nyitva Hétfőtől Szombatig 5:30-tól 17:30-ig, Vasárnap 5:30-tól 11:30-ig) már a viktoriánus kortól kezdve a helyi gazdaság centruma, 2004-ben esett át egy jelentős felújításon. Központi piac - Port LouisTöbbek véleménye szerint ekkor vesztette el korábbi piszkos báját, hangulatát. (Kevésbé valószínű, hogy patkányokkal találkozunk, de még mindig gyakran megesik.) Mindezektől függetlenül még továbbra is egy kiváló lehetőség arra, hogy bepillantást nyerjünk a helyiek és az utcai árusok mindennapjaiba, illetve ajándékok vásárlására is remek alkalmat kínál. Legéletszerűbb élmények a gyümölcs és zöldség standoknál (továbbá gyógynövény és afrodiziákum árusoknál) érhetnek minket, valamint a hús, hal és tenger gyümölcsei piacon. Ha ajándék vásárláson törjük a fejünket, akkor érdemes a madagaszkári kézművesek emléktárgyaiból válogatnunk, vagy a különféle minőségű ajándék pólók között szétnéznünk. Az eladók és vevők közt zajló egyezkedések meglehetősen fárasztóak, ám mindenképp érdemes keményen alkudnunk. Kezdetnek javasolt 30%-al az eredeti ár alá kínálni.

Blue Penny Múzeum

A Kék Penny Múzeumot akkor is érdemes felkeresnünk, ha nem igazán tudunk azonosulni a bélyeggyűjtők megszállottságával, ami az 1847-es 1 és 2 penny-s mauritiusi bélyeg irányába nyilvánul meg. A múzeum sokkal szélesebb körű élményeket nyújt, mint azt neve alapján gondolnánk. A sziget felfedezésébe, benépesítésének folyamatába és gyarmati időket felölelő történelmébe nyerhetünk bepillantást itt. Minden bizonnyal ez Port Louis legjobb múzeuma. Kifejezetten kellemes megjelenésű és világos kiállítóterében csodálhatjuk itt meg a térképek, fényképek, metszetek sokaságát, melyek a különböző időszakok történelmét mutatják be. Ezen felül időszaki kiállításokkal és egy remek bolttal is találkozhatunk a Blue Penny Múzeumban.
Blue-Penny
A múzeum gyűjteményének büszkesége a világ legritkább bélyegei közé tartozó két bélyeg: az 1847-ben Post Office felirattal kibocsájtott Kék Mauritius (blue two-pence) és Vörös Mauritius (red one-penny). Annak érdekében, hogy ezek a bélyegek ne veszítsék el eredeti színüket minden órában és félórában mindössze 10 percig vannak megvilágítva. Mauritiusi vállalatok egy csoportja vásárolta meg a “nemzeti kincsként” számon tartott ritkaságokat, melyek minden bizonnyal a sziget legértékesebb tárgyai.

A földszinten tekinthetjük meg az ország leghíresebb műalkotását, Prosper d’Épinay mauritiusi szobrászművész 1884-ben készített tökéletesen élethű művét. A szobor Bernardin de St-Pierre által írt regény (Paul et Virginie) főhősét ábrázolja, amint kedvesét viszi át egy dübörgő hegyi patak felett.

A bélyegekről

A bélyeggyűjtők a “Post Office” egy és két penny-s bélyegeknek már az említésétől is elgyengülnek. Az 1847-ben kibocsájtott bélyegeken hibásan “Post Office” felirat szerepeló a “Post Paid” helyett. A hiba felfedezésekor azonnal visszahívták a hibás bélyegetek, de ekkora már a kormányzó felesége postára adott néhány tucat meghívót a híres báljára. Ezek a bélyegek mára a világ legértékesebbjei közé tartoznak.
A Bordeaux borítékra mindkét bélyeget felragasztották és Franciaországba küldtek. Ez legutóbb 3,8 millió dollárért cserélt gazdát. 1993-ban mauritiusi vállalatok egy csoportja pedig 2,2 milliót fizetett két fel nem használt példányért, így az egy és két penny-s megtekinthető a Port Louis-i Blue Penny Múzeumban. A világon ez az egyetlen hely, ahol a nagyközönség együtt tekintheti meg ezt a két bélyeget.

Természettudományi Múzeum

Dodó

Ebben a kicsi múzeumban egyetlen igazi látnivaló található, ami pedig nem más, mint a híres Dodó (kissé ugyan piszkos) rekonstruált példánya. A kiállított példány Skót természettudósok munkájának eredményeképp született meg a 19. század végén, az egyetlen teljes Dodó csontváz alapján. A múzeum három kiállítótermének további részén is kitömött állatokat láthatunk, melyek közül a rodrigues-szigeti galamb és a mauritiusi vörös guvat már szintén kihalt.

A Természettudományi Múzeum látogatás ingyenes.

Nyitva hétfőn, kedden, csütörtökön és pénteken 9:00-16:00 óra között van, míg szombaton 9:00-tól 12:00-ig van.

Kínai negyed – Port Louis

Port Louis életében hagyományosan csendes és szorgalmas szerepet töltenek be a kínai lakosok. A Royal St két “barátság kapuja” közti terület a Port Louis-i kínai negyed központja. Ide látogatva megtekinthetjük a környék gazdag kereskedelmi hagyományait, a kínaiak szorgos közösségét, betérhetünk a zsúfolt éttermekbe, vagy élelmiszerboltokba. Az utcákon sétálva a madzsong kövek csattogásának összetéveszthetetlen zaját hallhatjuk.

S Bissoondoyal tér

Port Louis legimpozánsabb sugárútját Sookdeo Bissoondoyal-ról, az 1977-ben elhunyt mauritiusi politikusról, függetlenségpárti vezérről, illetve a későbbiekben Ramgoolam ellenzékének vezetőjéről nevezték el. A róla elnevezett út két oldalát királypálmák szegélyezik, végén található a Government House, egy gyönyörű gyarmatosítás idejéből származó épület, melyet 1738-ban emeltek és azóta többször bővítettek. Ezen felül itt található még  két szobor: a kormányzó háza előtt Viktória királynő szobra, míg a tenger felőli oldalon a sokak által Port Louis és Mauritius jelképének tartott Mahé de Labourdonnais szobor áll.

Fotográfiai Múzeum – Port Louis

Ez a kicsi, de látványos múzeum, mely a városi színházzal szemközt található Tristan Bréville helyi fotográfus munkájának eredménye. Ő gyűjtötte össze az itt kiállított régi kamerákat és fényképeket, beleértve több dagerrotípiát is (a fotózás megelőző képrögzítési eljárás). Ezek a képek 1840-ben készültek Mauritiuson, alig néhány hónappal azt követően, hogy az eljárást felfedezték Franciaországban. Mindezeken túl a múzeumban tárolnak még rengeteg a sziget történelmével foglalkozó fényképet, melyeknek azonban csak kis hányada van kiállítva.

Jummah-mecset

Jummah-mecset a legfontosabb mecset egész Mauritiuson. Az indiai, a kreol és az iszlám építészet kellemes keverékeként az 1850-es években épült, így akár lehetne Isztambulban, Delhiben, vagy New Orleans-ban is. A látogatókat a pénteki napokat és a ramadán hónapját leszámítva egész évben örömmel látjáka mecset nyugodt belső udvarán.

Nyitva: Péntek kivételével minden nap 8:00-12:00 és 14:00-16:00 között.

Company Gardens

Igazán nagy kár, hogy a Company Gardens rendkívül elhanyagolt állapotban van, mert messze ez a legszebb park Port Louis-ban, banánfáival, szobraival, csendes padjainak és szökőkútjainak sokaságával. A napközben teljesen biztonságos parkot sötétedés után érdemes elkerülni, mert éjjelre a rablók, drogkereskedők és stricik központi gyülekezőhelyévé válik. (Természetesen azért napközben sem árt az elővigyázatosság.)
A Francia Kelet-indiai Társaság gyarmatosításának korai időszakában zöldségeskert volt, most pedig az itt található szobrokkal tűnik ki. Ezek közül a leghíresebb a helyi szobrász Prosper d’Épinay és a közkedvelt zenész Ti-Frère szobra.

Külföldi esküvő Mauritiuson

A hagyományos mellett a külföldi házasságkötést egyre nagyobb arányban választják az életüket összekötő párok.
Külföldi-esküvő-Mauritius
Népszerűek az egzotikus helyszínek a Karib-tengeren és az Indiai-óceánon, de európai országokat is sok házasulandó választ. Család jelenléte nélkül, vagy néhány közeli családtag kíséretében tartott ceremóniák különleges és életre szóló élményt jelentenek.

Mauritius a külföldi párok egyik legkedveltebb helyszíne. Az ügyintézés zökkenőmentes, a ceremónia a pár kívánsága szerint szabadon alakítható és könnyen honosítható. Az anyakönyvvezető a házasulandók angol tudásának megfelelő ceremóniát tart, így egy gyenge alapfokú nyelvismeret már bőven elégséges egy Mauritius szigetén házasodó párnak.

A legtöbb hotel kínálatában szerepelnek esküvői csomagok, melyek a helyi ügyintézésen, tanukon, anyakönyvvezetőn és a papírmunkán túl általában egy tortát, pezsgőt, virágcsokrot és valamennyi fényképet is tartalmaznak, sőt általában különleges vacsora és más napra ágyba hozott reggeli is az alap esküvői csomag része. Ezen felül számos extra szolgáltatás kérhető, kezdve a nagyobb és különlegesebb tortától az extrém helyszínekig rengeteg variációban. Az esküvői csomagokat számos utazási iroda is közvetíti, így akár itthonról is könnyen intézhető.

2 hozzászólás

  1. A reptérről milyen utazási lehetőségek vannak Port Louisba?

  2. Szia, van taxi, busz és transzfer lehetőség. Én transzfert ajánlom (http://transfers2airports.com/mauritius-airport), mi nagyon jó szolgáltatóval utaztunk. A taxisok elég lehúzósak, bár lehet velük alkudni, a buszokra viszont még ránézni is fáj. Üdv

Hozzászólás írása

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.