Így tudod megúszni a dugót

Azok számára akik rendszeresen vezetnek és nagyobb városokban – elsősorban természetesen Budapesten – is előfordulnak alighanem nem kell bemutatni a helyzetet, amikor tehetetlenül ülünk a volán mögött és csak araszolunk.
Ilyenkor legtöbben próbálunk tenni valamit, bepróbálkozunk egy másik útvonallal, kis utcákba kanyarodunk be. Akár még általunk nem ismert helyekre is elkavarodunk.
WazeMindennek az eredménye általában rosszabb, mint ha semmit nem tettünk volna, csak csendben – vagy épp mérgelődve – araszoltunk volna az eredeti útvonalunkon.
Közlekedési híreket hallgatva talán el lehet kerülni egy-egy baleset miatt bedugult útvonalat, de egy fél várost átszelő csúcsidőszaki autózáson ez sem segít.

A technika azonban szerencsére alkalmas remek dolgok megalkotására, így egy online navigáció a fenti problémán is segít valamelyest. Egészen pontosan az összes létező autós alternatíva közül a legjobb útvonalra terel minket. Egészen konkrétan a Waze nevű telefonos alkalmazásról van szó.
Magam egy M1-M7 bevezető – Szentendrei út viszonylaton, illetve visszafele ugyanott tesztelem leggyakrabban az alkalmazást. Teljes megdöbbenésemre eddig legalább 20 különböző útvonalon vezetett át a városon és igazán nagy dugóba még nem kerültem vele.
Az így nyert idő és elkerült idegeskedés már önmagában remek dolog, de a legjobb az a tudat, hogy legyen bármi az útvonalon azt ki kell várnom, mert a Waze úgyis jobban tudja, mint én. nem érdemes variálni!
Ha pedig felugrik egy “Van jobb útvonal” felirat és a Waze újratervezi az útvonalat, akkor teljes magabiztossággal kanyarodhatunk rá.
Okos telefonja már nagyon sokunknak van. Mindennapi használat mellett a Waze nem használ el csak néhány tíz megabyte adatot egy hónap alatt, így már egy közepes mobilinternet előfizetéssel nyugodtan bevethetjük mindennapi használatra is.

Hogy mi áll a háttérben azt több weboldalon elolvashatjuk, de a lényeg itt is a közösségben rejlik, mint oly sok napjainkban menő alkalmazásban. Az autósok nem csak kapják telefonjukra az információkat, hanem automatikusan küldik is a szervernek (haladási sebességüket és útvonalukat), így meglehetősen friss és pontos információ áll rendelkezésre arról, hogy mely útvonalon milyen sebességgel lehet haladni.
Mindezek mellett még számos egyéb felhasználói visszajelzés bekerül a rendszerbe, így balesetekről, veszélyes helyzetekről, de még a sebességet mérő rendőrökről is figyelmeztetést ad a Waze.

Hozzászólás írása

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.