A kíváncsiság Like-ot okoz

Egyre szaporodnak azok a weboldalak és blogok, melyek érdekes és sokszor tudományosnak tűnő híreket posztolnak a Facebook üzenőfalára. A tartalmat megnézni azonban minden esetben csak az oldal kedvelésével és egyben a tartalom saját falunkra történő kiposztolásával lehet. Ezt sokan nem is tudatosan, hanem teljesen véletlenül teszik. Nem veszik észre, hogy vírusként tovább terjesztik a többnyire nem is túlságosan érdekes képet, vagy videót.

Like kényszerítésA legegyszerűbb megoldás az ezek elleni védekezésre az lenne, ha gátat tudnánk szabni kíváncsiságunknak és eleve rá se klikkelnénk ezekre a tartalmakra. Ez sokaknak nem megy, hisz az érdekesnek tűnő képet, vagy videót mindenképp látni akarják.
Nekik azt tudjuk tanácsolni, hogy használják a böngészőjük privát böngészés funkcióját. Ehhez nem kell mást csinálni, csak a jobb egérgombbal klikkel, majd böngészőtől függően kiválasztani a privát böngésző módot. Ez a Google Chrome-ban a Link megnyitása inkognitóablakban, Firefoxban a Hivatkozás megnyitása új privát ablakban.
Ott aztán egyből kiderül, hogy mire akar rákényszeríteni minket az adott weblap, hisz privát módban nem vagyunk bejelentkezve a Facebookra, így a likeolás sem fog sikerülni. Felugrik az ablak, hogy előbb lépjünk be a közösségi oldalra. Természetesen ezt ne tegyük meg. Ilyenkor már tudhatjuk, hogy egy gagyi és értelmetlen oldal akar ránk kényszeríteni a semmiért egy Facebook megosztást. Ha mégsem bíránk kíváncsiságunkon uralkodni, akkor az oldal forrásában Youtube-ra, vagy jpg-re keresve az esetek 99%-ban megtaláljuk a kíváncsiságunkat kielégítő tartalmat.

A legjobban persze akkor járunk, ha eleve kerüljük ezeket az oldalakat és olyan weblapokat látogatunk, melyek tisztességes módon tárnak elénk érdekes híreket és mindezért cserébe semmit nem kérnek, főleg nem kényszerítenek ki tőlünk. Természetesen ha a látottak valóban nagyon érdekesek, akkor saját akaratunkból ezt már megoszthatjuk a közösségi oldalakon. Ezt talán még ismerőseink is díjazni fogják!

Hozzászólás írása

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.