Velence Korzó és Szabadstrand teszt

Sokak kedvenc strandja volt a Velencei-tó mellett az a szabadstrand, mely Velencén a tó keleti végében hatalmas fákkal és füves partszakasszal várta a vendégeket. Kivetnivalót bőven lehetett találni benne, hisz a büfésor a szocializmust – a Zimmer Feri időket – idézte, a fű közel sem volt gyepnek nevezhető. Az emberek mégis szerették, hisz ingyen volt, jól megközelíthető helyen, árnyas helyet mindig lehetett találni és a lényeg, a víz teljesen rendben volt.
Velence KorzóEzt borította fel a Velencei-tó kapuja projekt, melynek keretében azt kívánták megoldani, hogy Velence ne csak a strandszezonban, hanem egész évben vonzza a turistákat. Ezt egy plázs (homokos partszakasz) és egy bevásárló- szórakoztató központ létrehozásával látták megvalósíthatónak. A beruházás a part menti fák majd mindegyikének kivágásával kezdődött, majd még a félkész állapot előtt abba is maradt, ezzel joggal váltva ki hatalmas felháborodást a helyiekből, környékbeliekből.
2013 során azonban sikerült rendezni a viszonyokat és 2014 nyarára már el is készült az immár Velence Korzó névvel illetett épület és a hozzá tartozó homokos partszakasz. Ezt próbáltuk ki és ezen a felületen véleményezzük is.
Maga a strand hatalmas váltás a korábbihoz képest. Árnyék nem nagyon maradt, fű is csak egy-két helyen mutatóba. Ezen megmaradt helyek rosszabbul festenek, mint a beruházás előtt, hisz ide hatalmas tömegek koncentrálódnak. Azok akik szeretnek a homokba letelepedni biztos elégedettek, hisz hely van bőven, közel és távol a víztől egyaránt. Aki napernyőt, vagy napozóágyat szeretne az borsos áron bérelhet, de a többség ezt inkább saját eszközökkel oldja meg. A tóba néhány nagyjából 15 méter széles homokos lejárón és az épület előtt 1-1 lépcsőn lehet bemenni. A gyerekes családok számára örvendetes, hogy előbbi helyeken a kicsit kedvükre homokozhatnak a tóparton, a vízben pedig egész sokáig sekély vízben tudnak játszani. A mélyülés a korábbiakhoz hasonlóan ideális, tehát a felnőtteknek sem kell a Balaton déli parton néhány helyen tapasztaltakhoz hasonlóan messze begyalogolnia. Elsőre úgy tűnik ezen be és kijárók kevesek a strandolók kiszolgálására, de a gyakorlat azt mutatja, hogy elegendőek a hétvégén elég nagy tömeg számára is. A kiszolgáló épületek közül a mellékhelység teljesen rendben van, de a büfék régi fényükben „pompáznak”, cserébe az árak is csak átlagosak. A strand végében egy igen apró játszótér is épült, de ideiglenes jelleggel dodzsem, körhinta és még pár hasonló játékra is be lehet fizetni 500-800 forintért.
Velencei-tó kapujaMaga az új épület, az üzletsor egy külön történet. Minőségileg átlagosnak mondható, akadnak benne hibák, de ezek mindegyike javítható. Egy-egy lezárt WC, vagy feljött járólap akad, de kinézetében így a magnyitás után 2 hónappal igényes benyomást kelt. Funkciója azonban nem tiszta, hisz jelenleg gyakorlatilag csak az üzletsor végére betelepült SPAR áruház működik. Még 2-3 üzlet kialakítása folyamatban van, de a többi helyen nyoma sincs annak, hogy bárki oda települne. A hosszú, Velencei-tóra néző folyosó ennek megfelelően kong az ürességtől. Az emeletet többször le is zárják, a középső 2. emeleti kiállítótér ajtói és ablakai pedig zárva kell maradjanak, hogy a huzat ki ne vigyen mindent.
A tetőn működő minigolf elég kényszer megoldásnak tűnik, hisz erre a játékra ennél csak ideálisabb helyszínt tudna az ember kitalálni. A tető további részén is végig lehet sétálni egy nagyobb íves „hídhoz” hasonlóan, de ennek tényleg csak annyi funkciója van, hogy a Velencei-tó látványában elmerülve sétálhatunk egyet. A szökőkút, mely néha zenére működik egyszeri látványosság, 5 percre érdemes megállni ott, de ezen felül gyakorlatilag semmit nem nyújt az épületegyüttes.
Remélhetőleg igyekeznek az egészet majd programokkal megtölteni és akkor részben kihasználható a kialakított tér, de az üzletsor még sok fejtörést fog okozni az üzemeltetőnek.

Összességében egy olyan strand lett kialakítva, mely azok számára ideális, akik kifejezetten szeretik a homokos és kopár partszakaszt. Egész napos fűben henyélésre itt nem lehet számítani. Az épület is rendben van, de nagy kérdés, hogy mivel fogják megtölteni. Egyelőre nagyon úgy néz ki, hogy milliárdokból megvalósult egy olyan beruházás, mely a strandot ugyan átalakította, de a látogatószámot nem növelte. Az épület pedig inkább gond lesz, mint lehetőség és aligha fogja kitolni a turistaszezont a Velencei-tónál.
Egyszeri pár órás látogatást mindenképp megérdemel a hely, melynek során már eldönthetjük, hogy ez a stílusú strandolás bejön-e nekünk. Egész nyaralásunkat viszont ne erre a helyre alapozva kössük le valamelyik közeli szálláshelyet lefoglalva.

Egy hozzászólás

Hozzászólás írása

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.