Koronás Park, Székesfehérvár – Játszótér teszt

Sok helyen lehetett a napokban olvasni a székesfehérvári Koronás Park játszótérről. A hírekben kivétel nélkül számot adtak arról, hogy a beruházás nagyrészt Európai Uniós finanszírozással, közel fél milliárd forintból valósult meg.
Mi elmentünk és gyerekeket nem kímélve kipróbáltunk mindent, amit a játszótér nyújt. Ami első körben szembetűnő volt a rengeteg puha műanyag borítás. A valóban igényes borítás a játékra szánt terek nagy részét befedi, csak néhol van homokos felszín. A puha rekortán több helyütt még fákat is teljesen körbeölel. Reméljük ezen fák locsolásáról a tervezők és kivitelezők gondoskodtak!
Koronas-parkA játékok ha nem is a teljesen megszokott játszótéri játékok, de egy sokat látott szülő egyiken sem fog különösebben meglepődni. Talán a műanyag borításból kialakított dombok és azok alatt áthaladó “alagutak” okoznak egyedül meglepetést. A többi játék közt akad szép számmal csúszda, különféle fából készült mászókák (várak, hajók…) és természetesen még megannyi gyerekek szórakoztatására kialakított eszköz. A kicsiknek és nagyoknak szánt játékok arányát meglátásunk szerint jól sikerült eltalálni. Minden korosztály jól szórakozik és a nagy kínálatnak hála szinte egyik játéktól a másikra rohannak a csemeték.
Elmondható, hogy igényes, a gyerekek vágyainak megfelelő játszóteret sikerült a volt vidámpark helyén a Koronás Parkban kialakítani, mely feltehetően nem csak Székesfehérvár, de az ország egyik legjobb játszótere lett.
Az idilli képet árnyalja, hogy a füvesítés sok helyen még éppen csak elkezdődött, így a napokban felázott talajt a gyerekek már dagonyává változtatták. Aligha fog a terveknek megfelelően a fű kinőni ezeken a helyeken. A játszótérre költött majd 500 millió forint ugyanakkor nem látszik meg. A célközönség 10 darab egymás mellé helyezett 5-10 milliós játszóteret ugyanígy tudna élvezni. No persze nem is a játékok lehettek a beruházás fő költségei, hanem sokkal inkább a műanyag borítás, térkövezés, kerítés és az amúgy kulturált épület. Ez utóbbiban mosdó mellett valamiféle előadótermet találni, ahol most épp bábszínház előadásra készültek, valamint egy helyiséget négy Microsoft Kinect-el. Az épületben a mosdón kívül a többi szolgáltatásért, programért már pénzt kérnek. Maga a játszótér viszont ingyenes.

Kicsit talán túlzó a beruházás, de végső soron jó célt szolgál. Nagyon reméljük a fenntartásáról, gondozásáról is megfelelően gondoskodtak, mert ellenkező esetben a gyerekeknek egy-két szezon után le kell mondaniuk a játszótér látogatásáról.

Azoknak, akik most tervezik a játszótér meglátogatását nem árt figyelembe venni, hogy az újdonság varázsa miatt egy borús hétköznap délelőtt is közel teltház volt. Egy szép hétvági napon a Koronás Park játszótere ezen a nyáron biztos csordultig lesz gyerekekkel.

Hozzászólás írása

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.