Alacsony kamatok mellett nem érdemes befektetni?

A válság hatásainak ellensúlyozására szolgáló lépések következtében pénzbőség uralkodik a világ pénzpiacain.
Elsősorban ennek köszönhető, hogy a jegybanki alapkamat 2,1%-ra zsugorodhatott és a bankok által kínált betéti kamatok is jellemzően 1-2% körül mozognak.
ÁllamkötvénySokan mondják erre, hogy ilyen alacsony kamat mellett már nem is érdemes bankban tartani a pénzt és részben igazuk is van. A korábbi években többször megtapasztalt 10% körüli kamatok mellé hasonló mértékű infláció is párosult. Így a reálhozamok a mostanihoz hasonlóan 2-3% körül alakultak. Ebből a szempontból tehát nincs lényegi különbség a befektetések között.
Az azonban már lényegi eltérés, hogy míg néhány évvel ezelőtt pénzünk egy év alatt akár 5-10%-ot veszített az értékéből, a jelenlegi -0,1%-os inflációnak köszönhetően pénzünk megőrzi értékét.
A két szempont (értékmegőrzés és gyarapodás) közül az első tehát kiesett, de pénzünk fialtatása miatt még most is fontos, hogy a lehető legjobb hozamot érjük el.
Az amúgy is bankszámlán tartott pénzünk 2% körüli lekötése nem jár tranzakciós díjak felszámításával, így minimálisan erre most is érdemes figyelnünk. Hosszabb távra és főleg milliós összegek esetében azonban megéri akár értékpapír számlát is nyitni. A kockázatmentesnek tekintett befektetési lehetőségek közül a lakossági állampapírok tűnnek ideális választásnak. A Magyar Államkincstár fiókjaiban nyitható ingyenes számlán 1 évet meghaladó időtávban már megéri pénzünket kamatoztatni. A tranzakciós díjakkal, illetve tranzakciós illetékkel kell feltétlenül számolnunk. Számlavezető bankunkból történő utalás díjával és a 0,3%-is kiutalási díjjal mindenképp kalkuláljunk.
Az így elérhető hozamok 3-4% körül alakulnak, melyek gyarapodás szempontjából nem, vagy csak minimálisan maradnak el az elmúlt évek hozamaitól.

Címkék: , ,

Egy hozzászólás

  1. Ajánlanék cikket, hogyan tehetem meg?

Hozzászólás írása

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.